Nisraman @ Nisramont – 29/07/2012 (Wim)
dinsdag, 31 juli 2012 19:41

Bij het kiezen van een paar wedstrijden voor 2012 sprak de formule van de Nisraman mij onmiddellijk aan: 1 km zwemmen, 42 km fietsen (weg), 15 km mbt-en, en dan nog een trailrun van 10 km.

Alleen, ik had niet verwacht dat dit mijn 1ste triatlon van het jaar zou worden, noch had ik begrepen dat de wedstrijd al om 8uur ’s morgens zou beginnen.  Gezien Opvelp – Nisramont zo’n 140km is, leek het mij niet aangewezen om die afstand nog de dag zelf te doen.  De organisatie had dit zelf ook goed begrepen en bood dan ook aan om je tent te komen opzetten ter plaatse.  Ik ben daar op in gegaan maar het bleek al lang geleden dat ik nog in een tentje geslapen had. Van een goede nachtrust en fris uitgeslapen aan de start verschijnen was dan ook niet veel sprake.

 

De zwemproef van 1km werd afgelegd in de Barrage van Nisramont.  Een prachtige locatie, maar wel teleurstellende helderheid van het water (je ziet je vingertoppen niet meer bij het insteken).

Na 100 meter (!) had ik al een zwaar gevoel in mijn benen.  Oeps, intomen, en wat meer op die armen trekken.  Na 300 meter werd ik letterlijk gesandwiched met uiteindelijk een hand tegen mijn lip.  Even ingehouden en dan langs rechts er voorbij.  Nè!  Ben uiteindelijk nog met een redelijke tijd uit het water geraakt (ik vermoed zo’n 15 à 16 min, net voor de 1ste vrouw, want dat werd omgeroepen), maar die ‘voorsprong’ verlies ik jammer genoeg weer bij de transit.  Ik zie atleten die goed na mij toekomen voor mij op hun fiets springen.  Dat was weer niet het toonbeeld van efficiëntie.

Het wegparcours begint dan met de cote de Fily (3,3km aan gemiddeld 6%).  Omdat er na het fietsen toch nog wel wat moest komen heb ik er van bij de 1ste meters op gelet om er niet té enthousiast tegen aan te gaan.  Ook hier viel het mij wel snel op dat ik zo’n 2 km/uur trager reed (15-16 km/u)  dan een week eerder bij de verkenning (17-18 km/u).  2de teken dat mijn benen niet helemaal fris zaten?  Maar van de andere kant, het was nog vroeg en fris, ik hoopte dat ik nog opgewarmt moest geraken.

Via Berismenil daalden we dan tot de “plage de Maboge” om daar via de “mur” terug naar boven te klimmen.  Deze helling is met stukken tot 23% op zijn zachtst gezegd lastig te noemen. Dit rondje van 21km werd tweemaal afgelegd (in totaal iets meer dan 900 hoogtemeters).

En dan van de racefiets op de MTB.  Het MTB-parcours was 1 ronde van zo’n 15km ( +/- 650 hoogtemeters ) waarbij effectief alles aan bod komt : rustige wegels, supersnelle afdalingen, river crossings ( 2 x door de Ourthe – heupdiep, waar je je fiets moest dragen omdat de stroming zo sterk was), technische passages, doornen, struiken, takken, omgevallen bomen…   Zo’n omgevallen boom op een steile afdaling maakte dat ik ineens over mijn fiets vloog.  Gelukkig alleen met wat schrammen en een verbrandde duim (fiets volgde nog & de schijfrem stond  heet) tot gevolg.  Zie filmpjes hieronder om je een idee te vormen.

En dan stond de afsluitende 10km trailrun nog op het programma. Deze heeft zo’n 700 hoogtemeters, is zo goed als 100% offroad  en is megabangelijk lastig. Het begin ging nog vlot, ik merkte dat ik toch nog  zo’n 13km/u aan het lopen was…tot de eerste hellingen eraan kwamen.  Hier ben ik vaak de steile hellingen al stappend op moeten klauteren. Een gemiddelde hartslag van 150 zegt ook veel…

Uiteindelijk ben ik als 73ste algemeen, 19de in mijn categorie H40, over de streep gelopen. Met onze Bart Vanloon ging het echter een stuk beter, hij finishte knap als 30e en kan terugblikken op een knappe prestatie!

Uitslag: http://www.sport-events.be/new/uitslag-nisraman-2012 

Een aantal foto’s: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150976912067157.420371.217326592156&type;=3

En deze beelden zeggen veel meer dan woorden: http://www.youtube.com/watch?v=2ZRLsjLeXI0 & http://www.youtube.com/watch?v=GgNE1GeKbWw&feature;=channel&list;=UL

Tenslotte, afsluiter vanwege de organisatie:

Hoe zwaar was deze Nisraman nu :

– Slechts 2 mannen ( Wouter van der Mast en Vincent Dussart ) legden de MTB proef ( 14,5km ) af in minder dan een uur
– Slechts 7 mannen liepen de trail run ( 10km ) in minder dan 1u

Toch telden we relatief weinig opgaves, slechts een 10 tal atleten haalden de finish niet. Eén ding is zeker, als je de finish haalt van de Nisraman ben je een BIKKEL !!”

Volgend jaar opnieuw?  Misschien wel, maar dan zoek ik toch wel een echt bed voor de nacht voordien.  En hoop er wat op dat de organisatie het startuur wat verlaat.  We zien volgend jaar wel weer.

Hoe dan ook, het was een mooie wedstrijd, in een schittend decor en met prachtige parcours.

 

Buienradar

Sweet Art

Sweet art

Kuota Belgium

Kuota Belgium

Den Aflaat

Den Aflaat

Sport Tv

Sport TV

Sponsors

3athlon nieuws

Maak de cachemap schrijfbaar

Sportnieuws

Maak de cachemap schrijfbaar

Nieuws uit Tienen

Maak de cachemap schrijfbaar
© Copyright 2013 TriathlonTeamTienen.be